Statisztika |
Online összesen: 1 Vendégek: 1 Felhasználók: 0 |
|
Vörös Áfonyalé
tartósítja az egészségét
Erről a gyümölcsről rengeteg
jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj, hogy nincsen minden
kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle.
Ismerjük meg az áfonyát !
Az áfonya (Vaccinium
sp.) a hangafélék családjába tartozó cserjeféle, Észak-Amerikában és Észak-Európában
őshonos. A szabad természetben 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti
hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található. Több száz
fajtája van, ezek közül a legismertebb a fekete,
a vörös és a tőzegáfonya, ezek, ha nem is túl nagy számban, de Magyarországon
is előfordulnak. Ezúttal a vörös áfonyát (Vaccinium vitis-idaea) mutatjuk be.
Örökzöld törpecserje, kúszónövény, indái több méteresre is megnőnek. A termése
kerek, élénkpiros bogyó, nagyobb, mint az elterjedtebb fekete áfonyáé.
Hazánkban a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján fordul elő. Vadon élő
változata ritkasága miatt fokozottan védett, de szerencsére termeszthető is: a
napsütötte, lazább, savanyú talajú kertekben érdemes megpróbálkozni vele.
Miért jó?
A vörös áfonyára is
igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van
benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek
termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat.
Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges,
vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom.
Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium,
vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag
forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az
infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető
egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin
miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít
megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli
baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez.
A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az
immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló,
méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos
megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.
Ajánlott fogyasztása
napi 1 dl
|
Naptár | « Április 2024 » | H | K | Sze | Cs | P | Szo | V | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|
|