Statisztika |
Online összesen: 5 Vendégek: 5 Felhasználók: 0 |
|
ÁfonyaléAz Áfonya lé távol tartja
a baktériumokat A Worcester Műszaki Intézet kutatóinak legújabb felfedezése
szerint az áfonyalé megváltoztatja a baktériumok termodinamikai tulajdonságait
a húgyútakban, energiagátat hozva létre, amely megakadályozza, hogy a
mikroorganizmusok elég közel kerülhessenek a sejtekhez való kötődéshez és
fertőzést okozzanak. A vizsgálat, melynek eredményeiről a Colloids and Surfaces
című lap számolt be, segít megmagyarázni, hogy az áfonyalé segítségével miként
előzhetők meg a húgyúti fertőzések. Kétféle E. coli baktériumhoz, egy fimbriákkal (szőrszerű
kitüremkedésekkel) rendelkező és egy sima felszínű baktérium típushoz adtak
hozzá áfonyalevet különböző koncentrációkban. A fimbria számos virulens
baktériumon megtalálható, beleértve a húgyúti fertőzésért felelőseket is, és
azt feltételezik róluk, hogy a baktériumok a sejtekhez való erős kötődéshez
használják fel őket.
 A fimbriával rendelkező baktériumok esetében azt találták,
hogy még az áfonyalé legalacsonyabb koncentrációi is megváltoztatták két
tulajdonságukat, amelyek a sejtekhez való kötődési képesség indikátoraiként
szolgálnak. A kutatók ezután a baktériumokat és a húgyúti sejteket közös
oldatba helyezték. Áfonyalé hiányában a fimbriával rendelkező baktériumok
könnyedén hozzákötődtek a sejtekhez. Ahogy egyre növekvő koncentrációkban
áfonyalevet adtak az oldathoz, egyre kevesebb kötődés volt megfigyelhető. Az áfonyalének nem volt semmilyen látható hatása a fimbria
nélküli E. coli baktériumokra, azt sugallva, hogy a gyümölcslé vegyületei
közvetlenül a fimbriák molekuláris szerkezetére hatottak. "Eredményeink megmutatják, hogy az áfonyalé a megfelelő
(betegséget okozó) baktériumokat célozza meg - legalábbis a húgyúti fertőzések
esetében -, ám nincs hatással a nem patogén organizmusokra, azt sugallva, hogy
az áfonyalé nem károsítja azokat a baktériumokat, amelyek a bélrendszer normál
flórájának tagjai."- közölte Terri Camesano.

|
|
|